Az unió a szokásosnál hamarabb befogadhat 25 magyar nagyprojektet – erről is tárgyalt hétfőn Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos. Még ebben az uniós fejlesztési ciklusban több forrást is átcsoportosíthatunk az egyik programból a másikba.

 

Jól sikerült Lázár János és Johannes Hahn hétfői találkozója – mondta a Napi.hu érdeklődésére Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára. A mostani egyeztetés immár a második volt, amióta Lázárt nyár végén kinevezték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) irányító kormánybiztossá. Az első, szeptember 9-én tartott egyeztetésen már sikerült dűlőre jutni pár fontosabb kérdésben – mint pl. mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye -, így hazánk elfogadta az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások öt százalékos korrekciójára tíz operatív program esetében. A sikeres tárgyalások eredményeként szeptemberben feloldották ezen programok felfüggesztését és az Európai Bizottság megkezdte a korábban visszatartott számlák kifizetését.

A hétfői találkozón áttekintették a korábbi megállapodás eredményeit, ezen felül Hahn ismét ígéretet tett arra, hogy az EU igyekszik minél hamarabb, minél több magyar nagyprojektet befogadni – mondta lapunknak Csepreghy. Hazánk ugyanis október végéig 25 nagyobb beruházás terveit nyújtotta be, és most arra várunk, hogy az unió befogadja azokat. Erre nagy esély van Csepreghy szerint, aki szerint akár a projektek 80 százaléka is átmegy az uniós rostán, így pedig több százmilliárd forintos forrásvesztést úszhat meg hazánk. A projektek egyébként számos területet felölelnek, így ugyanúgy juthat támogatás a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak, mint a pécsi Zsolnay negyednek.

Fontos eredménye volt a mai tárgyalásoknak az is, hogy Hahnék támogatásukról biztosították a mostani uniós költségvetési időszakot érintő operatív programok módosításait, így több forrást is át lehetett csoportosítani az egyik programból a másikba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy új pályázatok nyílnak meg – figyelmeztetett Csepreghy, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy a tartaléklisták finanszírozásával ezáltal is csökkenteni tudjuk a forrásveszteséget. A szakember szerint már az is nagy eredmény, hogy az unió ilyen hamar döntésre jutott, hiszen amíg korábban akár egy év is kellett egy ilyen súlyú döntéshez, most elég volt rá alig egy hónap. Bár a kormányzat az utóbbi időszakban jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a forrásokat minél hamarabb ki tudja pörgetni a vállalkozásoknak, több fejlesztés sokkal lassabban halad a tervezetnél, ez pedig forrásvesztéssel is járhat a későbbiekben. Ezt a problémát egyelőre inkább elódázni, mintsem megoldani sikerült a hétfői tárgyaláson Csepreghy szerint, aki elmondta az is, hogy ennek megfelelően arról is megállapodtak, hogy a jövőben tovább folytatják az egyeztetéseket a felek.
 
Forrás: napi.hu