A 2021-2027-es európai uniós fejlesztési ciklusban kötelező elvárásként jelentkezik valamennyi legalább 5 éves időtávra készülő infrastrukturális beruházás esetében az ún. éghajlatváltozási rezilienciavizsgálat elkészítése. E vizsgálat elősegíti a jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátással járó, vagy a jövő éghajlati adottságaival szemben kiemelten sérülékeny infrastrukturális fejlesztések azonosítását, és ezáltal lehetőséget nyújt a beruházás tervezői számára, hogy az éghajlatváltozás várható hatásainak, azok kockázatának számbavételével olyan kiegészítő intézkedéseket tervezhessenek a projektjükbe, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a létrejött infrastruktúra hosszú távon is költséghatékony módon üzemelhessen és betölthesse rendeltetését.

A vizsgálat két – részben egymással összefüggő, de mégis jól elkülöníthető – részből áll. Ezek a következőkre irányulnak:
– a projekt eredményeképpen várható üvegházhatásúgáz-kibocsátás változásának megítélése (klímasemlegességi részvizsgálat),
-a projekt éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának megítélése
( klímaalkalmazkodási részvizsgálat).

Alapelvárás, hogy az éghajlatváltozási rezilienciavizsgálatra a projekt kialakításának lehető legkorábbi fázisában kerüljön sor, vagy legalább akkor vegye kezdetét, hiszen csak így érhető el, hogy a vizsgálat eredményei hatással legyenek a tervezésre, illetve – ahol készül – beépüljenek változatelemzésbe, és ezáltal érdemben legyenek képesek befolyásolni a végső alternatíva kiválasztását.

Cégünk a fenti feladat elvégzésében is az Ön rendelkezésére áll, amennyiben ezen szolgáltatásunk iránt érdeklődik, keressen bennünket a megadott email vagy telefonos elérhetőségek valamelyikén.