A gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásaként a tárca társadalmi vitára bocsátotta csütörtökön a magyar vállalkozások 97 százalékát kitevő mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) hatékonyságnövelő, munkahelymegtartó programját, amelyben első körben 50 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre pályázat útján – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön online sajtótájékoztatón, Budapesten.

A  gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatására május közepétől lehet majd pályázni a www.palyazat.gov.hu oldalon online, a vállalkozói információs portál (www.vali.ifka.hu) pedig segítséget nyújt a vállalkozások számára felmerülő kérdések esetén – mondta az államtitkár.

György László hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy Magyarországon minél több vállalkozás tudjon minél több magyar munkavállalónak munkát adni, 2010 óta munka és tudás alapú gazdaságot épít az ország, és erről az útról a koronavírus-járvány miatt sem tér le.

A program részleteiről szólva kifejtette: első körben az 50 milliárd forint keretből olyan vállalkozásokat támogatnak, amelyek a 2020 áprilisi munkaerőlétszám legalább 90 százalékát megtartják a következő másfél évben. Az ennél az aránynál több munkaerőt megtartó, vagy új munkahelyeket létrehozó cégeket külön is „jutalmazzák” ebben a programban – jegyezte meg.

A támogatás összege vállalkozásonként 5 millió és 153,5 millió forint között változhat, amelyet az 5-249 fő közötti vállalkozások vehetnek igénybe. A pályázaton 9 főig munkavállalónként 1,5 millió forint, 49 főig 1 millió, 249 főig félmillió forint támogatást lehet igényelni – mondta az államtitkár.

Kiemelte, bérekre nem lehet költeni a támogatásból, de minden más hatékonyságnövelő tevékenységre igen.

Eszközök és gépek beszerzésére, automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák fejlesztésére legalább a támogatás 20 százalékát kell fordítani, ezen felül viszont nagy szabadság áll a vállalkozások rendelkezésére a támogatás felhasználásában.

Példaként említette, hogy költhetnek 50 százalékban digitalizációra, 50 százalékban energiahatékonyságra, 50 százalékban infrastrukturális, termelő ingatlanberuházásra, 20 százalékban képzésre, 20 százalékban szakértői szolgáltatásra, 20 százalékban technológiához kapcsolódó licensz vásárlásra, azaz általánosságban immateriális javakra, 10 százalékban bérleti díjra és forgóeszközre, 1 százalékban pedig akár rezsire is.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország minden régiójában, így a Közép-Magyarországon, Budapesten és Pest megyében is lehet majd a forrásra pályázni.

A támogatás intenzitása 70 százalékos lesz, vagyis minden 100 forint hatékonyságnövelő és munkahelymegtartó beruházáshoz 70 forint támogatást ad az állam – mondta György László.

(MTI)