A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten közzétette munkahely-teremtési pályázatát. Az évente megjelenő felhívás a kkv-k munkahelyteremtő beruházásait kívánja támogatni. A pályázati keret maradt 10 milliárd forint, sok vállalkozás nyerhet vissza nem térítendő támogatást.

2013 februárjában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség több, igen jelentős és népszerű pályázati kiírást is felfüggesztett, így gyakorlatilag szinte nem maradt olyan, az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett támogatási lehetőség, amelynek keretében egy vidéki, családi vállalkozás gépeket, berendezéseket vásárolhatna, vagy új műhelyt, gyártócsarnokot építhetne európai uniós támogatás felhasználásával. A mostani kiírás nélkül ez mindenképpen komoly űrt hagyott volna maga után. Ezen a helyzeten javíthat sokat a most megjelent, tisztán hazai költségvetésből finanszírozott pályázati lehetőség, amely új gépek, berendezések, valamint immateriális javak beszerzését, illetve új épület, épületrész felépítését és a hozzá kapcsolódó közművek kialakítását támogatja.
A pályázati felhívás egy kicsit félreérthető, ugyanis sokan a pályázat címét olvasva arra gondolnak, hogy önmagában munkahelyteremtést is támogat a minisztérium. Valójában azonban a pályázóknak olyan beruházásokat kell megvalósítaniuk, amely az előző bekezdésben felsorolt költségek közül legalább egyet tartalmaz, és hozzá még legalább két új munkahelyet kell teremteniük. Tehát csak egyik, vagy csak másik tevékenység önmagában nem támogatható. Így az sem elég, ha csak gépeket vesz a cég, de munkahelyet nem teremt, és az sem elégséges, ha munkahelyet teremt, de a fentiekben említett beruházás elmarad. A pályázati kiírás tehát azoknak lehet a legjobb, akik új üzletág beindítást tervezik vagy kapacitásukat bővítik, ami komolyabb eszközvásárlást vagy építési beruházást kíván, és jelentős számú új munkahely létrehozását is eredményezi. A kiírás hiánypótló jellegét erősíti, hogy budapesti és pest megyei cégek is indulhatnak – ez a terület ugyanis az ide allokált uniós pénzek gyors kimerülése miatt már lassan egy éve nem támogatott.
Új cégek is nyújthatnak be pályázatot, de esetükben biztos, hogy fedezet nyújtása is kötelező lesz, ami nem éppen egy mulatság, hiszen a projekt befejezésétől számított 3 évig a támogatási összeg 120 százalékát jelentő bankgarancia, illetve más bankári biztosítékok vagy 150 százalékot kitevő ingatlan jelzálog felajánlása szükséges. Ez hátránya a kiírásnak, az uniós pályázatokkal összevetve pedig különösen szigorú, hiszen az Új Széchenyi Terv keretében 20 millió forint támogatásig egyáltalán nem kell biztosítékot nyújtania a nyertes pályázóknak.