Szerdán elfogadta az illetékes testület a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai kapcsán a kiválasztási szempontrendszert és eljárásrendet és ezzel az utolsó feltétel is teljesült a GINOP-os pályázatok meghirdetéséhez – közölte ma reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Elfogadták a kiválasztási szempontrendszert és eljárásrendet

Az NGM uniós forrásokért felelős államtitkára, a GINOP Monitoring Bizottsága elnöke, Rákossy Balázs a tárca közleményében emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság februárban elfogadta a GINOP-ot és ezt követően három hónapon belül kell, hogy a Monitoring Bizottság felálljon, amely szerdán ülésezett először, legutolsó állomásként a pályázatok meghirdetését megelőzően. A bizottsági ülés legfontosabb feladata ezúttal az volt, hogy elfogadja a működéséhez szükséges ügyrendet, illetve megvitassa és jóváhagyja a program Irányító Hatósága által a szakpolitikai felelősök bevonásával kialakított kiválasztási szempontrendszert és eljárásrendet. Rákossy hangsúlyozta:
a munkahelyteremtésre, a magyar ipar fejlesztésére és a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására épülő gazdaságfejlesztéshez a legközvetlenebb módon a GINOP járul hozzá. Ennek az Operatív Programnak a keretében az idén 68 pályázati felhívást tesz közzé 830 milliárd forint összegben az NGM, 7 év alatt pedig összesen 2730 milliárd forintnyi uniós támogatási forrás érhető el a gazdasági szereplők számára. Ez minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési programját teszi lehetővé a tárca tájékoztatója szerint.

A Monitoring Bizottságokról bővebben

A 10 magyar operatív program mindegyike külön Monitoring Bizottsággal rendelkezik, amely az Operatív Program legfelsőbb szintű koordinációs és stratégiai döntéshozó testülete. A Bizottság a társadalmi és szociális partnerek, a regionális fejlesztési ügynökségek, több ellenőrző szervezet, az Európai Bizottság, valamint az érintett kormányzati szervek képviselőiből áll. A GINOP Monitoring Bizottság ülésein konzultál és megvizsgálja az operatív program végrehajtását és a célkitűzések elérésének előrehaladását, a nagyprojektek végrehajtását, az esélyegyenlőségi szempontok és a fenntartható fejlődést szolgáló végrehajtási szempontok érvényesítését, valamint a közös cselekvési tervek végrehajtását. Alapvető feladata a finanszírozott projektek kiválasztásához használt módszereket és kritériumok jóváhagyása, valamint a bizottság fogadja el az éves végrehajtási és záró végrehajtási jelentéseket, az operatív programok értékelési tervét és kommunikációs stratégiáját, valamint dönt az irányító hatóság által az operatív program módosítására tett javaslatokról is. A GINOP Monitoring Bizottság évente két rendes ülés tart, a következő ősszel lesz.