Jövőre százötvenmilliárd forint éves keretösszeggel indul el a kormány Magyar falu programja. A pénzből utak, közszolgáltatások épülnek és újulnak meg, a falusi csokprogrammal pedig a fiatalok helyben maradását, lakásépítését segítik.

 

Legalább százötvenmilliárd forintot fordít a kormány a Magyar falu program intézkedéseire már 2019-ben a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden. Gulyás Gergely kiemelte: a kormány célja, hogy a vidéken, kistelepüléseken élő emberek életminősége a lehető legmagasabb legyen, a közszolgáltatások elérhetősége a legkisebb településeken is lényegesen javuljon.

A miniszter elmondta: a közszolgáltatások fejlesztésére 75 milliárd, a vidéken maradást segítő falusi csokprogramra 25 milliárd, a három és több számjegyű mellékúthálózat fejlesztésére pedig további legalább 50 milliárd forintot fordít a kormány. Hozzátette, jelenleg is folynak a tárgyalások további 25 milliárd forint kormányzati támogatásról, amelyet szintén útfejlesztésre fordíthatnak majd a kistelepülések.

A 150 milliárd forint forrásból 25 milliárdot az útalapból finanszíroznak, 125 milliárdot pedig az általános tartalék terhére biztosít a kormány. Gulyás Gergely közölte: ma Magyarország 3155 települése közül 2887 ötezer fő alatti. Ez azt jelenti, hogy a települések kilencven százaléka ötezer lakosúnál kisebb falu vagy kisváros, és ezekben él a magyar lakosság csaknem egyharmada.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a közszolgáltatások fejlesztéseit sorolva elmondta: óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, temetők, sportparkok, belterületi utak, járdák újulhatnak és épülhetnek meg, valamint szolgálatilakás-programot hirdetnek. A falu- és tanyagondnoki szolgálatok működtetésére nyolcmilliárdos támogatás áll majd rendelkezésre.

Gyopáros Alpár ennek kapcsán hozzátette: a buszbeszerzés áfatartalmának kormányzati támogatásával lehetőség nyílik arra, hogy a falvak a lecserélt régi buszaikat határon túli, Kárpát-medencei magyar közösségeknek juttathassák el. A kormánybiztos azt is elmondta – bár nem a program részeként –, hogy kezdeményezték a Pénzügyminisztériumnál a falu- és tanyagondnoki szolgálatok állami normatívájának 4,1 millió forintra és a lélekszámi korlát ezer főre emelését.

Gyopáros Alpár arról is beszélt, hogy ott, ahol üresen álló egyházi tulajdonú épületek vannak, a felújításra, eszközvásárlásra és a működési költségek támogatására országosan hétmilliárd forint áll rendelkezésre. Ugyanilyen módon önkormányzati tulajdonú közösségi terek fejlesztését hatmilliárd forinttal támogatja a program.

Kiemelte: a Magyar falu programot nem egyéves intézkedésnek, hanem hosszú távú programnak szánják. Terveik szerint 2020-tól a falvak gazdaságélénkítésével, a közösségi közlekedés, a kiskereskedelmi ellátottság fejlesztésével is foglalkoznak.

Forrás: magyaridok.hu