A közvetlenül Brüsszelből pályázható források miatt a Magyarország által kialkudott, nettó 7301 milliárd forintos keretösszeg további 20 százalékkal is bővülhet a 2014-2020 közötti időszakban – Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

 

A rendelkezésre álló források bővülésének kulcsa a gyors tervezés és felkészülés lesz, valamint fontos tényező lehet, hogy a közvetlen brüsszeli támogatást az adott tagállam milyen célokra kívánja felhasználni – mondta Csepreghy Nándor egy rendezvényen. Megjegyezte, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban Magyarországra fejenként a jelenlegi 660 ezer forint helyett 712 ezer forint fejlesztési pénz jut. Ennek 85 százaléka uniós, 15 százaléka pedig hazai forrás lesz. Az általános forgalmi adó megmarad elszámolható költségtételnek, és a nyertes pályázóknak a szerződés aláírásától számítva három évük lesz a megvalósításra.
Az államtitkár kiemelte: az EU 2020 stratégia értelmében fontos célkitűzés lesz minden uniós tagállamban a mélyszegénység csökkentése, a megújuló energiák további hasznosítása. Magyarországnak 15 százalékra kell emelnie a megújuló energiák részarányát a jelenlegi 4,8 százalékról. Fontos terület lesz a kutatás-fejlesztésé: GDP-arányosan 1,8 százalékra kell emelni a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat.
2014. január elsejétől teljesen megszűnik a papíralapú pályázati lehetőség, kizárólag elektronikus úton lehet majd pályázni. Egyszerűbbé válik a nyilatkozattétel, vagyis a pályázóktól a kormányzat semmilyen nyilatkozatot nem követelhet, ami bármilyen másik állami nyilvántartásban, adatbázisban szerepel – mondta Csepreghy.
 
Forrás: napi.hu