A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kerete 2014-2020 között több mint 2700 milliárd forint lesz és ebből idén közel 70 pályázati konstrukcióban mintegy 830 milliárd forint összegben nyílnak meg támogatási lehetőségek – többek között ezt jelentette be egy mai eseményen Rákossy Balázs. A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárának jelzése szerint ebből a keretből az első klaszterpályázat idén az év közepén jelenik meg mintegy 2 milliárd forintos keretösszeggel. A bejelentés nem véletlen, hiszen az esemény keretében hangzott el az is, hogy 14 klaszter nyert az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) akkreditált innovációs klaszter pályázatán, közülük 6 klaszter újonnan kapta meg ezt a minősítést. Arról, hogy rövidesen jöhetnek az első, az NGM égisze alá tartozó uniós pályázatok, egy pénteki cikkünkben már beszámoltunk.

Akkreditált innovációs klaszter címeket adtak át

Tizennégy klaszter nyert az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) akkreditált innovációs klaszter pályázatán – jelentette be Varga Mihály a címet átadó hétfői rendezvényen. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: összesen 495 vállalkozás vesz részt ezekben a klaszterekben, köztük 435 kis-, és középvállalkozás, több mint 58 ezer embert foglalkoztatnak és árbevételük megközelíti a 2500 milliárd forintot. Az oklevelet átvett klaszterek közül 8 megújította, 6 pedig első alkalommal nyerte el a címet.

A most oklevelet átvevő klaszterekkel együtt az akkreditált klaszterek száma 32-re emelkedett, amelyek összesen 1029 vállalkozás napi működését hangolják össze – tette hozzá Varga Mihály. A miniszter hangsúlyozta:
a tagvállalatok termékei és szolgáltatásai nemcsak belföldön, hanem a külpiacokon is sikeresek, hiszen árbevételük több mint fele az exportból származik.

A nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a globális verseny a termelés minden területén átrendezte a vállalatok, kutatóhelyek, és helyi önkormányzatok közötti viszonyt. A klaszter vállalati versenyelőnyöket erősítő üzleti szerveződés, amelynek jelentősége egyre jobban felértékelődik, mivel már nem egyes vállalatok, hanem globális értékláncok, stratégiai szövetségek, és együttműködő vállalatcsoportok versenyeznek egymással – mutatott rá.

A cím iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a közép-kelet-európai országok közül egyedül Magyarországon működik klaszterminősítési rendszer – a miniszter szerint jól látszik, hogy ebben a tekintetben a versenytársak előtt jár az ország.

Varga Mihály elmondta, hogy a címek átadásával a klaszter akkreditáció szempontjából lezárul a 2007-13-as uniós költségvetési időszak, de a vállalkozások együttműködésén alapuló fejlesztések támogatása folytatódik a 2014-2020-as időszakban is.

Tucatjával jönnek idén az NGM-es pályázatok

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta: a klaszterfejlesztés vállalkozásfejlesztési eszköz, a hálózati együttműködések támogatása ezért a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) fog történni.

A GINOP kerete 2014-2020 között több mint 2700 milliárd forint. 2015-ben közel 70 pályázati konstrukcióban mintegy 830 milliárd forint összegben nyílnak meg támogatási lehetőségek a gazdasági szereplők számára – tette hozzá. Tájékoztatása szerint az első klaszterpályázat az év közepén, várhatóan nyáron jelenik meg mintegy 2 milliárd forintos keretösszeggel a 2015-16-os évekre, ami a professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatás nyújtásának támogatását célozza.

A klaszterek tagjai között egyetemek, kutatóintézetek, önkormányzatok, kamarák, nagyvállalatok, és kkv-k egyszerre vannak jelen. A Magyarországon működő több mint 200 hálózati együttműködésből azok kapják az akkreditált innovációs klaszter címet, akik egyebek mellett jelentősen növelik a munkahelyek számát. A 32 ilyen magyarországi klaszter több mint 102 ezer dolgozót foglalkoztat, összesített árbevételük 8871 milliárd forint.

Az eseményen kiosztott írásos tájékoztató szerint a hétfőn oklevelet kapott 14 klaszter tagvállalatainak a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból (GOP) 735 projektje valósult meg, a fejlesztések teljes költségvetése meghaladja a 193 milliárd forintot, támogatástartalmuk mintegy 90 milliárd forint.

Forrás: portfolio.hu