Napok, hetek kérdése, hogy az Európai Bizottság írásban is jóváhagyja a magyar operatív programokat, és ezután rövid időn belül megkezdődhet a minden 2014-2020-as operatív programot felölelő pályázati dömping – jelezte a Napi.hu-nak Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint ennek során több százmilliárd forint értékben írnak ki pályázatokat az illetékes minisztériumok. Nemcsak a kiírás előtti pályázatoknál lehet nagy az érdeklődés, hanem a már októberben meghirdetetteknél is ez látszott, hiszen összesen 80 milliárd forint feletti a forrásigény ezeknél a pályázatoknál.

Jól halad az előző keret kifizetése

A helyettes államtitkár szerint nagyon jól halad a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus forrásainak kifizetése, így inkább arra kell majd koncentrálni, hogy a rendelkezésre álló források 100% feletti lekötését hogyan lehet menedzselni. A bizonytalan projektek miatt átlagosan 10 százalékkal túlvállalták az operatív programok keretösszegeit, azaz a rendelkezésre álló összegnél ennyivel több pályázatot fogadtak be.

Az EU-tól kapott 8200 milliárd forinttal szemben tehát közel 9100 milliárdnyi pályázat van a rendszerben, ám a kormányzatnak az a célja, hogy a jó projekteket mindenképpen valósítsák meg, hiszen az – az adóbevételek formájában – idővel megtérül – magyarázta a helyettes államtitkár.

A költségvetés helyzete most alkalmas arra, hogy valamennyire a kormány túlvállalja magát, így nincs olyan cél, mely szerint meghatározott összegre le kell venni a támogatási kiadásokat – hangsúlyozta Csepreghy. A 2007-2013-as pénzfelhasználás aktuális helyzetéről, a rendkívül nagy összegű tavaly decemberi pályázati kifizetésről éppen mai elemzésünkben számoltunk be:

Nagy az érdeklődés az eddigi pályázatok iránt is

A kormány által – magyar költségvetési kockázatra – októberben meghirdetett 9 pályázat iránt nagy az érdeklődés Csepreghy elmondása szerint, hiszen eddig 5241 pályázat érkezett 81,1 milliárd forintos támogatási igénnyel.

A legnagyobb ezek közül a kkv-k technológiafejlesztésével kapcsolatos pályázatnál mutatkozik, amely kapcsán már több mint 46 milliárdnyi az igény. Az ezen kiírásra ténylegesen beadott pályázatoknál (1191 darab) a forrásigény 48,9 milliárd forint. A helyettes államtitkár ismét jelezte, hogy a nagyfokú érdeklődést látva egyes pályázatoknál esélyes a keret megemelése, de erről majd csak január vége felé születhet döntés.

Arról, hogy január végéig várhatunk az idei egész éves pályázati meghirdetési összefoglalóra, tegnapi cikkünkben írtunk:

Fontos könnyítés lépett hatályba

Csepreghy emlékeztetett a lapnak arra a január 1-től hatályba lépett pályázati könnyítésre is, miszerint egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkező, köztartozás mentes vállalkozás esetén nem szükséges mostantól biztosítékot nyújtani a megpályázott forrás kapcsán és ez a könnyítés a folyamatban lévő, 2007-2013-as pályázatokra is érvényes. Ezzel tehát a biztosíték mögé bevont fedezetek köre is felszabadulhat, ami szintén segítheti likviditási szempontból a pályázókat.

Lényeges, hogy aki a feltételeknek megfelel, az megkapja a garanciamentességet, pályázattól és igényelt összegtől függetlenül, viszont ezt a segítséget igényelni kell. Ezzel kapcsolatban további részletek még a két ünnep közötti cikkünkben írtunk.

Fontos azt is tudni, hogy amennyiben a biztosítékmentességi szabállyal visszaélést tapasztal a hatóság, a korábbiaktól eltérően – mikor adók módjára történő behajtással szankcionálta a visszaélőket -, az adószám törlését is kezdeményezi a NAV-nál.