Hat részletben kaphatja meg Pest megye a nyolcvanmilliárd forint fejlesztési pénzt az államtól, idén kétmilliárd forintot különíthetnek el erre a célra a költségvetésben. A gazdaságélénkítő és turisztikai programokat várhatóan nevesítik, az önkormányzati fejlesztésekre szabadon pályázhatnak a települések.

 

 

Ebben az évben kétmilliárd, jövőre 14 milliárd, aztán 2021-ig évente 16 milliárd forint fejlesztési pénzt kap Pest megye a központi költségvetésből – tudtuk meg Wentzel Ferenctől, a Pest Megye Közgyűlés alelnökétől. Emlékezetes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be heti szokásos sajtótájékoztatóján, hogy a kormány 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít Pest megyének, mivel fejlesztésekre szinte semmilyen forrást nem kapnak az Európai Bizottságtól.
Az uniós csatlakozás óta a megye azért van nehéz helyzetben, mert Budapesttel együtt alkotta a Közép-magyarországi régiót. Az unió pedig az EU egy főre eső átlagos GDP-jéhez viszonyítva sorolja fejlettségi kategóriákba a régiókat. S mivel Budapesten magas az egy főre eső GDP, ez felhúzza az egész régió átlagát, a jóval fejletlenebb Pest megye ezért sokkal kevesebb fejlesztési pénzhez jut.

A megye ezért az év elején a különválás mellett döntött, és 2021-től önálló régióként pályázhat az uniós fejlesztési pénzekre. Wentzel Ferenc elmondta, még nincs döntés arról, hogy miként használják fel az állami forrásokat. Évek óta zajlik egyeztetés arról, hogy ha a nemzeti költségvetés helyzete megengedi, akkor miként lehet kompenzálni Pest megyét. A Nemzetgazdasági Minisztérium felkért minket arra, hogy gyűjtsük össze a településeken azokat a helyben megoldatlan problémákat, amelyekre a szűkös források miatt az önkormányzatok nem tudnak költeni. Ezeket az elmúlt években összegyűjtöttük és csoportosítottuk. Szétválasztottuk az önkormányzati és a gazdaságfejlesztést feladatokat, s így létrejött egy adatbázis településekre, programokra lebontva. Most a kompenzációnál ez alapján írjuk ki a pályázatokat – fogalmazott Wentzel Ferenc.

Az egyik csoportba tartoznak a gazdaságfejlesztő és turisztikai programok, itt várhatóan az lesz a gyakorlat, hogy az előzetes felmérések és hatásvizsgálatok alapján nevesítik a turisztikai programokat. – A kis- és középvállalkozások fejlesztése a cél – mutatott rá a közgyűlés alelnöke. Szavai szerint az önkormányzati feladatellátást segítő programoknál, óvodák és iskolák korszerűsítésére, utak, orvosi rendelők építésére és fejlesztésére nem célzottan írják ki a pályázatokat, a leszakadó térségekre pedig kiemelten figyelnek majd.

Forrás: Magyar Idők