Epekedve várják a vállalkozók az új uniós fejlesztési ciklus pályázatait, és ahhoz, hogy gyorsan jelentős gazdaságfejlesztési eredmények szülessenek, érdemes lenne a jól bevált, kombinált mikrohitel típusú pályázati konstrukciókkal indítani – mondta el a Portfolio érdeklődésére Krisán László. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint jól mutatja a vállalkozók felfokozott érdeklődését az, hogy a tavaly ősszel meghirdetett, a kkv-k technológiafejlesztését célzó kiírásra – amely vissza nem térítendő támogatást tartalmaz – legalább ötszörös túljelentkezés alakult ki. Meglátása szerint azért lenne célszerű a 2014-2020-as ciklust a korábbi sikerpályázatokkal indítani, mert azok egyszerre felelnének meg az Európai Unió elvárásainak és a vállalkozók igényeinek is.

 

 

Hatalmas népszerűség övezte az egyszerűsége és rugalmassága miatt a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt ún. kombinált mikrohitel konstrukciót, amely egyszerre tartalmazott vissza nem térítendő pályázati támogatást és visszatérítendő hitelt kismértékű önerő elvárás mellett. Krisán László úgy látja, hogy ehhez hasonló, bevált, de finomhangolt pályázatokkal lehetne most a leggyorsabban eredményeket elérni a gazdaságfejlesztésben.

Arra a kérdésünkre, hogy mit ért finomhangolás alatt, úgy fogalmazott, hogy egyrészt az említett kiírást sok kritika érte bizonyos szabályok kreatív kijátszása miatt, de ezen könnyen lehet változtatni, másrészt ezen egyszerű keretrendszerű kiírásokat könnyen lehetne igazítani a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseihez is. Így tehát az értékhatárok, az ágazatok, célcsoportok pontos meghatározásával a források célzott felhasználása bizonyára megoldható lenne.

Krisán szerint ráadásul ezzel Brüsszel azon elvárása is teljesülne, hogy a vállalkozók ne csak a vissza nem térítendő forrásokban gondolkodjanak, hanem pénzügyi eszközöket, így hitelt, vagy garanciát is vegyenek igénybe – tette hozzá. Véleménye szerint a pénzügyi eszközök igénybevétele azon a problémán is segítene, hogy a kisvállalatok banki hitelezése továbbra sem élénkült igazán, részben a bankok merev hozzáállása miatt.

A KAVOSZ vezérigazgatója úgy látja, hogy nem feltétlenül új, a vállalkozók által ismeretlen pályázati konstrukciókban érdemes gondolkodni, hanem a fiókok mélyén lapuló, bevált pályázatokat érdemes elővenni. Ez segítene ugyanis a leggyorsabban a vállalkozói szektor fejlesztéseinek elindításában és forráshoz juttatásában. Megfogalmazása szerint minden hét számít a cégvezetőknek, akik könnyen, gyorsan elérhető pályázati forrásokkal már évek óta nem találkoztak. Ilyen értelemben véleménye szerint a kombinált mikrohitel típusú kiírások az új pályázati nagyüzem jó kezdetét jelentenék.

Az említett nagyüzem egyébként a legfrissebb fejlemények szerint március-április körül várható, hiszen az Európai Bizottság a legtöbb magyar Operatív Programra már megadta a „szakmailag megfelelt” státuszt, a hivatalos jóváhagyás pedig tavaszig megérkezhet. Attól kezdve a kormány már nem a magyar költségvetés teljes kockázatára írhatja ki a pályázatokat, hanem az uniós kasszából fizetnék a szabályszerűen felhasznált pénzeket.

 Forrás: portfolio.hu