A kedvezőbbé váló feltételek és a bővebb források enyhíthetnek a tőkeszegény hazai kisvállalkozók forrásigényén.

Az eddigi érdeklődés alapján biztató folyamatok látszanak, a könnyebb vállalási feltételek újabb vállalkozói köröket csábítanak pályázatok beadására, és már nem csak a vissza nem térítendő konstrukciók népszerűek. Hétfőn nyílt meg négy, tavalyról már ismert gazdaságfejlesztési pályázat a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. kiírásában. Változatlan céllal, de a 2007-es sikerre való tekintettel megemelt keretösszeggel írták ki a vállalati folyamatmenedzsment támogatását célzó, illetve az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztését segítő tendert. Ezek mellett megnyílt a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások komplex technológiafejlesztését támogató, valamint a nemzetközi szolgáltató központok létesítését és fejlesztését segítő pályázat is. A jelenleg beadhatók között nyitva állnak még kis összegű, normatív pályázatok.

Ezeknél 1–20 millió forint közötti összegre lehet jelentkezni, amelyet egyszerű gépbeszerzésre fordíthatnak. A beruházás helyétől függően a támogatás mértéke 25–50 százalék. Tavaly több mint 1300 -an jutottak támogatáshoz, ők igazolhatják, hogy a korábbiaknál sokkal gyorsabban történik már az elbírálás, a szerződéskötés és a kifizetés is.

A mikrohitelprogram első körben a mikrofinanszírozó szervezetek számára nyílt meg, és február óta működnek aktív közvetítők – mondta a Világgazdaságnak Bátora László, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgató-helyettese. Mind a kedvezményezettek, mind a közvetítők körében jelentős az érdeklődés, mára huszonnégy pályázat érkezett be a különböző programokra. A tíz szerződött közvetítőnél csaknem egymilliárd forintnyi hitelt folyósítottak, átlagosan 6 százalékos hitelkamatláb mellett. Májustól pedig az első országos fiókhálózattal rendelkező kereskedelmi banki közvetítő is elkezdi a termékei forgalmazását, a mikrohitel mellett a portfóliógarancia-programban is.

A várakozás éve volt eddig 2008, a tavaly kezdődött új uniós költségvetés keretében meghirdetett források első körben gyorsan kimerültek, de hamarosan újabbakat hirdetnek meg – mondta Barta E. Gyula, az EU-pályázatok koordinálásáért felelős Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője. A vissza nem térítendő támogatások mellett vannak visszatérítendő konstrukciók is, ezeket főként a nem kiemelten támogatott régiókban működő cégeknek ajánlja a szakember. A regionális programok még több lehetőséget nyújtanak a pályázóknak. Egyes támogatásokra másfélszeres-kétszeres a többletigény. Az új kiírások mellett a már lezártakat is érdemes tanulmányozni – tanácsolta Barta.