A hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra, a környezettudatos gondolkodás erősítésére 200 millió forint összegben írnak ki pályázatot civil szervezetek, önkormányzatok és egyházak részére – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM) államtitkára hétfőn Budapesten.

 

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarországon évente mintegy 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, harmadának anyagát hasznosítják, illetve komposztálják, további 500 ezer tonna az energetikai hasznosítás. Az anyagtartalom és komposztálás arányának növeléséhez szükséges a környezettudatosabb szemlélet. Az államtitkár arról is beszélt, hogy lakossági kommunális hulladék hasznosítási arányának növelése érdekében jogszabályokat módosítottak.

Hozzátette, hogy a pályázat keretében a legkisebb igényelhető összeg 500 ezer, a legnagyobb 3 millió forint.

Búsi Lajos, az FM zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára elmondta: a pályázati nyertesek előlegként kapják meg az összeget, utólag kell elszámolniuk. Így az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korcsoportban és társadalmi rétegben lehet olyan érzékenyítő rendezvényeket szervezni, amelyek felhívják az érintettek figyelmét a fokozott környezettudatosság társadalmi hasznára.

A pályázatokat augusztus 28-tól szeptember 28-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet benyújtani.

Forrás: MTI