A jövő héten kiírják az első uniós pályázatokat a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az uniós pályázatok elindulásáról szóló sajtótájékoztatón. A múlt héten a Miniszterelnökség által bejelentett, a kkv-k körében nagy várakozással övezetett két pályázat keretösszegét átrendezte mai bejelentésével Varga Mihály. A ma reggeli sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter ugyanis 5 milliárd forint helyett 8,5 milliárdos kerettel jelentette be a kkv-k számára rendelkezésre álló technológiai korszerűsítést jelentő pályázatot. Ezzel párhuzamosan 5-ről 1,5 milliárd forintra csökkent a kkv-k külpiacra lépését támogató pályázat keretösszege. A többi 7, múlt héten bejelentett pályázati keretösszegből azoknál, amelyek az NGM-hez tartoznak, nem történt változás.

 

A biztonságra törekvés volt a fő cél

Mind Varga Mihály, mind a sajtótájékoztatón szintén részt vevő Rákossy Balázs államtitkár jelezte: nem lehet kizárni, hogy idén (a magyar költségvetés kockázatára) további pályázatokat is meghirdessenek, de az ennek potenciális keretösszegét firtató Portfolio kérdésre konkrét összeget nem jelzett Rákossy. Azt viszont igen, hogy a lehető legnagyobb biztonságra törekedtek a mostani pályázatok kiírásánál (mivel az Operatív Programokat még nem fogadta el Brüsszel). A fő cél tehát az volt, hogy ne találjon utólag az Európai Bizottság olyan okokat, amelyek miatt az uniós költségvetési támogatási részt is a magyar büdzsének kelljen kifizetnie.

Varga a 9, jövő héten meghirdetendő pályázat kapcsán hangsúlyozta: 99%-os valószínűséget lát rá a kormány, hogy az Operatív Programok Brüsszel általi későbbi jóváhagyása ezeket ne érintse majd (azaz nem száll át a magyar költségvetésre a teljes kifizetés kockázata).

A pályázatok részletei

A Miniszterelnökség által múlt héten már jelzett 9 pályázat összesen 120 milliárd forintos keretösszeget jelent, amelyből az NGM-hez tartozó 5 pályázat 58 milliárd forintos keretösszeget takar.

1.) A fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázat 4 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg. A részletek kapcsán Rákossy Balázs EU-forrásokért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy 90%-os vissza nem térítendő támogatási intenzitás mellett, vissza nem térítendő forrásként hirdetik meg ezt a pályázatot a 18-24 év közötti fiatalok számára. A pályázat keretében a források egy részét azok a szervezetek kaphatják meg, amelyek képzéssel, egyéb szakmai feladatokkal támogatják a fiatalok vállalkozóvá válását.

2.) A feldolgozóipari kkv-k technológiai korszerűsítését támogató pályázat 8,5 milliárdos kerettel jelenik meg. A pályázat kapcsán Glattfelder Béla gazdaságstratégiáért felelős államtitkár az uniós újraiparosítási célkitűzésekre és arra emlékeztetett, hogy a magyar ipar óriási munkahely-teremtési képességgel rendelkezik, emiatt olyan pályázatokat szeretnének kiírni, amelyek ezt a kedvező folyamatot segítik. Most ezen cél alapján két pályázat jelenik meg, az egyik a kkv-k ipari kapacitásnövelését segíti, a másik pedig a külpiacra lépésüket. Mindkét pályázat vissza nem térítendő támogatást jelent.

A beruházás-támogatási pályázat (új ipari kapacitás létrehozása) során 10-100 millió forint közötti összeget lehet igényelni, maximálisan 50%-os támogatási intenzitás mellett és várhatóan 200 pályázatot támogat majd az intézményrendszer. Támogatás kapható gép-és berendezés beszerzéséhez, ill. ha ehhez valamilyen építési tevékenység is társul (pl. gyáron belül anyagmozgatás, informatikai fejlesztés), de csak akkor, ha gyártásbővítés mellett jönnek létre ezen tevékenységek is. Önmagáéban infrastruktúra-fejlesztés érdekében ezen a pályázaton nem lehet majd részt venni – hangsúlyozta az államtitkár. Az is fontos szabály lesz, hogy csak feldolgozóiparban dolgozó cégek pályázhatnak, és közülük is csak olyanok, amelyek az előző évben legalább 10 főt foglalkoztattak, a teljes árbevételük legalább fele pedig a fejlesztéssel érintett iparágból érkezett.

3.) A kkv-k kereskedelemfejlesztésére és külpiacra lépésére 1,5 milliárdos keretösszeg jut. A cél az, hogy a fenti cégek magas feldolgozottságú, végfogyasztásra szóló termékekkel meg tudjanak jelenni külföldi piacokon, vásárokon tudjanak megjelenni. A pályázható összeg 3-7 millió Ft közötti összeg lehet, 50-70% közötti támogatási intenzitás mellett. Fontos feltétel lesz például, hogy a pályázó vállalkozóknak kapcsolatot kell tartaniuk a Magyar Kereskedőház Zrt. érintett országbeli képviseletével, ill. idegen nyelvű honlapot kell üzemeltetni. A kiállítási, regisztrációs díjak, installációk, többször használatos marketing eszközök támogathatók, de egyszer használatos, papír alapú marketing anyagok nem.

4.) Az Ifjúsági Garanciaprogramra 40 milliárdos keretösszeg jut (ebből 36 milliárd a GINOP-ból, 4 milliárd a VEKOP-ból jön). Glattfelder Béla a fiatalok munkanélküliségének csökkentését EU-s szinten kitűző célra emlékeztetett a pályázat kapcsán. Ennek keretében a 15-24 év közötti fiatalok (akik nem tanulnak és nem is dolgoznak) a foglalkoztatási szolgáltatókon keresztül néhány hónapon belül segítséget kapnak az elhelyezkedésben, így tehát fontos, hogy itt a kedvezményezett a munkaügyi szervezet lesz, nem pedig az érintett fiatal. Az államtitkár kitért arra is, hogy a 2014-2020 között összesen 220 milliárd forintos keretösszegű garanciaprogramot több lépcsőben vezeti majd be a kormány. Az első szakasz november elsején indul, és 2018-ban fog teljes körűen életbe lépni. Az első szakaszban 2016 júniusáig 340 ezer fiatal, a program befejeződéséig pedig mintegy 180 ezer fiatalnak kell képzéshez és munkához jutnia a program által.

5.) A munka és a magánélet összehangolására, a rugalmas foglalkoztatási formák támogatására 4 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. A pályázat keretében a maximális támogatás elérheti akár a 100%-ot is, 2-15 millió forint közötti keretösszegre lehet pályáznia a munkáltatóknak, akik a rugalmas munkaidő nyomán segítik a kisgyermeket nevelő szülők, illetve egyéb csoportok munkaerőpiaci visszatérését.

A menetrend

Varga a menetrendet vázolva elmondta, hogy az érintett szaktárcáknak október 6-ig kell elkészíteniük minden szükséges dokumentumot, ami a pályázatok kiírásához szükséges, és a jövő heti kiírást követően valószínűleg 30 nappal lehet majd először benyújtani a pályázatokat.

Varga egy kérdésre válaszolva nem tartotta kizártnak, hogy a jövő héten meghirdetendő pályázatokból egyes kifizetések már idén bekövetkezzenek.

Forrás: portfolio.hu