A következő hetekben 650 milliárd forint területfejlesztési forrást nyit meg a kormányzat – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális programokért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki szekszárdi rendezvényen. Ez a jelzés összhangban van azzal, amit a tárca európai uniós forrásokért felelős államtitkára néhány hete Miskolcon vázolt, miszerint szeptember vége-október eleje körül megnyílhatnak az első TOP-pályázatok. Az alábbiakban azt is bemutatjuk, hogy hogyan jön össze ez a 650 milliárd forint, ami a teljes, 1200 milliárd forint körüli TOP-keret bő felét teszi ki.

 

Oláh Gábor a Tolna megyei Önkormányzat területfejlesztési konferenciáján hozzátette: várhatóan pénteken véglegesítik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) régiókra vonatkozó éves fejlesztési kereteit, ami azt tartalmazza, hogy melyik pályázatot mikor hirdetik meg. Az a szándékunk, hogy 2017 középig valamennyi uniós forrás eljusson a területi szereplőkhöz – jelezte.

Az államtitkár az eddig sokat hallott kerethez (uniós pénzek 60%-a gazdaságfejlesztésre megy) képest újfajta felbontást mondott arra, hogy a 2014-2020-as ciklusban a teljes európai uniós keret milyen megoszlásban érkezhet majd a gazdaságba. Eszerint a pénzek 40 százaléka közvetlenül a vállalkozásokhoz, húsz százaléka az önkormányzatokhoz jut el. A fennmaradó 40 százalék a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül utak, szennyvíztelepek fejlesztésére, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül szociális programokra jut majd. Az államtitkár utalt arra, hogy a korábbi hétéves időszakkal szemben a 2014-2020-as ciklusban a településeknek nem országos szinten, hanem megyén belül kell versenyezniük a forrásokért.

Hangsúlyozta: mindenkinek az az érdeke, hogy az uniós pályázatok minél gyorsabban megvalósuljanak, és az Irányító Hatóságnak megvan a lehetősége arra, hogy szankcióval éljen, ha valamelyik megyében nem megfelelő a projektek előrehaladása. Végső esetben át tudunk csoportosítani forrásokat, ami garantálja, hogy időben és ütemezetten hasznosuljanak – jelentette ki Oláh Gábor.

Rákossy Balázs NGM-államtitkár a miskolci közgazdász-vándorgyűlésen részletesen bemutatta a TOP megtervezésének és felépítésének hátterét (letölthető előadás itt) és az alábbi ábrák, táblázatok bemutatják, hogy honnan jön a fent említett 650 milliárd forintnyi TOP-pályázat, ami a következő hetekben megnyílhat.

Fontos, hogy ennek kapcsán egy „alulról építkezés” történt, azaz a területi igények, összehangolt fejlesztéspolitikai elképzelések alapján állt össze az, hogy az egyes térségek végül mekkora forrásra számíthatnak a következő években, hogy ne országos szinten, hanem megyén belül folyjon a forrásokért a verseny. Oláh Gábor fenti üzenete azonban világos: ha valamely megyében akadozik a forráslehívás, akkor van rá lehetőség, hogy tőle elvegyék azt és átcsoportosítsák más megyékhez a forrásokat, így ez kellő presszió minden térségnek.

Forrás: portfolio.hu