A háztartási gépek cseréjét, a családi házak és társasházi épületek megújuló energiával történő ellátását, a külső épületburok szigeteléséit – beleértve a nyílászárók cseréjét is – támogatják azok a pályázatok, amelyek várhatóan még szeptemberben megjelennek és összesen 2,7 milliárd forintos keretösszeget jelentenek – többek között erről beszélt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes helyettes államtitkára a minap.

 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. a Társasházi Háztartás által szervezett múlt heti konferenciáról szóló beszámolóban többek között azt írta, hogy a pályázati keretösszeg mintegy 2,7 milliárd forint lesz, a konkrét pályázatok megnyitása előtt lesz egy 30 napos felkészülési idő és összesen több ezer nyertes pályázó kalkulálható a keretösszegekből és az egyedi pályázati összegekből. Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára az említett konferencián azt mondta, hogy a megnyíló pályázatok kedvezményezettje a lakosság lesz: fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint, külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint és háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre. A legmagasabb pályázható összeg fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer forint, ablakok cseréje esetén 500 ezer forint, háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz. Mindebből az adódik, hogy az energetikai felújítások esetén maximális összegek esetén mintegy 3500, gépcsere esetén 21 ezer nyertes pályázó adódhat.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. beszámolója szerint az alábbi irányok körvonalazódnak az említett prezentáció alapján:

1. Háztartási nagygépek cseréje

– Az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek cseréjét, amelynek keretében energiafaló hűtő és fagyasztó berendezések energiatakarékos készülékekre cserélhetőek
– állami támogatás segítségével nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára.
– A cserével háztartásonként minimum 10 % energia vagy 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni

2. Fűtéskorszerűsítés Az NFM 1 milliárd forinttal támogatja a lakások fűtésének korszerűsítését
– Átlagosan 650.000 Ft állami támogatás pályázatonként
– Az intézkedés a CO2 kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul
– A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátás csökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45%-kal csökkenthető

3. Homlokzati Nyílászáró Csere Az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét
– Átlagosan 500.000 Ft állami támogatás pályázatonként
– Homlokzati Nyílászáró Csere programja lehetőséget nyújt a lakosság számára, hogy a nyílászáró cserékkel hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz, így csökkentsék energiafogyasztásukat és a belőle eredő kiadásaikat.

Fontos további azt is megemlíteni, hogymilyen programok állnak jelenleg kidolgozás alatt. Ennek kapcsán a beszámoló szerint egyelőre az alábbiak tudhatók:

Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP)

– Várhatóan lakáscélú beruházások is támogathatóvá válnak
– Energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházás

Új támogatási program

– Nemzeti Épületenergetikai Stratégia felméréseire alapozott program
– Lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező komplex felújítása
– A támogatás mértéke várhatóan kb. 10 milliárd forint lesz.