Befejeződött a minimálkenés technológia fejlesztése a V-Casting kft-nél.

A V-Casting Kft. a VEKOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című felhívásra beadott pályázatot sikeresen megvalósította. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 48.14 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

A pályázatnak köszönhetően az ecseri székhelyű V-Casting Kft. könnyűfémöntödében 77.664.900 Ft összköltségű projekt valósult meg, melyhez 48.143.440 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházás eredményeként olyan új technológiát (minimálkenés) dolgoztak ki, melynek köszönhetően megújult az új redőny tokvég záró termékcsalád gyártása. A gyártószerszám működési ciklusa és a gyártás hatékonysága is javult: jelentősen megnőtt az egységnyi idő alatt gyártott termék száma.

A korábbi gyártástechnológia során komoly hősokk érte a gyártószerszámot, így rövid idő alatt leamortizálódott, a minőségének gyors romlása miatt sűrű cserére szorult. A szerszám használata miatt keletkezett problémák folyamatosan lassították a gyártási folyamatot. A technológia felülvizsgálata és cseréje elengedhetetlenné vált a korszerű és minőségi munkavégzéshez. A minimálkenés alapú technológia alkalmazása megoldást jelentett a korábbi problémákra. A minimálkenés az acél szerszámon egy filmréteget képez annak érdekében, hogy az alumínium öntvény a szerszámból kivehető/elválasztható legyen. Az új, Trennex alapanyagból felépülő olaj/víz segítségével a gyártószerszámban belsőleg megy végbe a lehűlés, így a korábbi külső hősokk nem okoz károkat. A hősokk kiiktatásával nő a szerszám élettartama is, mely kedvezőbb előállítási költséget idéz elő.

A kifejlesztett új technológia környezetbarát, hiszen a leválasztó anyag csekély mennyisége miatt jelentősen kevesebb kezelendő szennyvíz keletkezik. Az öntés hatékonysága jelentősen növekedett, mert az öntési ciklusidőt 10-15%-kal csökkenteni tudták, a gyártási folyamat 21 napról 17 napra esett vissza.

A projekt várható befejezése: 2021.03.31.

www.pestmegye.hu